Nationale Opruimweek – Dag 4

Vandaag is het dag 4 van de Nationale Opruimweek.
Heb je de slag al lekker te pakken of zit je nog tegen je eerste opruimactie aan te hikken? 

Om je te inspireren geef ik tips en informatie over hoe je met behulp van de vijf R’s uit de Zero Waste beweging je spullen, administratie en agenda op een duurzame manier kunt organiseren. En ook vandaag weer is er een kleine challenge waarmee je direct aan de slag kunt, zodat je al een beetje meer orde en overzicht creëert en hopelijk zin krijgt in meer.

De eerste drie dagen waren gewijd aan RefuseReduce en Reuse.
Vandaag maar liefst 3 nieuwe R’s: Repair, Recycle en Rot. 

Repair: herstel
Met andere woorden: repareer spullen die je nog wil en kunt gebruiken, of laat iemand anders het doen als je het zelf niet kunt.
Spullen
  • Breng kleine elektrische apparaten die het begeven hebben naar een repair café bij jou in de buurt (zodra het weer kan). Of kijk op de website jafix.com of er een handleiding is voor jouw apparaat. Vraag op Nextdoor of er een buurtgenoot is die je kan helpen. Of post je verzoek op de Facebookpagina In Natura (dienstenuitwisseling) in ruil voor iets dat jij zelf te bieden hebt. 
  • Je kunt zelfs boeken die je na aan het hart liggen, laten repareren bij Nautilus. Je boeken worden weer ingebonden, de kaft en bladzijden worden gerestaureerd. En wanneer je restauratie te duur vindt, kun je kiezen voor zuurvrije hoezen en foedralen waarin je boeken veilig zijn voor verder verval.
  • Waarschuwing: zorg dat je niet overal in huis kapotte spullen bewaart omdat je ze ‘ooit’ nog wil (laten) repareren. Wees realistisch: heb je er de tijd, energie en het geld voor over om het daadwerkelijk te gaan doen? Zo nee, doe er dan afstand van. Geef het weg aan iemand of een organisatie die het wél gaat repareren.
Recycle
Met andere woorden: maak iets nieuws van iets ouds, of laat dat aan professionals over.
Recycle
Spullen 

Spullen die je niet wil houden en die niet geschikt zijn om hergebruikt of gerepareerd te worden, zijn vaak nog wel bruikbaar om te recyclen. 

  • Scheid je afval zo veel mogelijk: papier, PMD, GFT en restafval worden in veel gemeenten gescheiden opgehaald. Is dat bij jou niet zo, kijk dan of je het ergens wél  kwijt kunt. 
  • Breng afval dat niet gescheiden opgehaald wordt, maar wel gerecycled of duurzaam verwerkt kan worden naar het gemeentelijk afvalstation: ijzer, hard plastic, klein chemisch afval, batterijen, elektrische apparaten, etc. Kijk op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal wat in welke afvalbak thuishoort. 
  • Kijk op inzameldoelen.nl welke sociaal ondernemers jouw afgedankte spullen kunnen gebruiken om er iets nieuws mee te maken. 
Rot: rot
Met andere woorden: laat afval vergaan tot iets vruchtbaars, compost.

Met enige fantasie toegepast op je agenda: neem tijd voor de vertering van alle prikkels en activiteiten van je drukke leven. Plan vrije, oningevulde uren in je agenda. Om te lummelen, om niks te doen, om bij te komen. Juist in deze relatieve leegte sta je het meest open voor inspiratie, waar je vervolgens opgeladen en bijgetankt mee aan de slag kunt.

Om alvast in actie te komen, deze Repair-challenge:

Verzamel de spullen in huis die kapot zijn. Beoordeel of je ze nog wil gebruiken, of ze gerepareerd kunnen worden en of je daar geld en/of energie in wil steken. Neem afscheid van alle spullen waarvoor dit niet geldt. En plan acties in je agenda om aan de slag te gaan met de reparatie van de overige spullen.

Succes en veel plezier!

Regelmatig gratis informatie en tips ontvangen van Duurzaam opgeruimd leven?

Wil je hulp bij het opruimen en organiseren van je spullen, administratie of agenda?