Nationale Opruimweek – Dag 5 – Kledingspecial

De eerste vier dagen heb ik je tips en informatie gegeven om op een duurzame manier op te ruimen met behulp van de zes R’s: Refuse, Reduce, Reuse, Repair, Recycle en Rot.

Vandaag krijg je tips om de R’s toe te passen op je kleding. Een mooi moment in het jaar, aangezien we zo langzamerhand onze wintergarderobe kunnen verwisselen voor luchtiger en fleuriger kleding die bij de lente past. Met deze tips kun je je kledingkast duurzaam opruimen naar je eigen zin en smaak. En tot slot ook nog een challenge, om je alvast in beweging te krijgen.

Refuse: zorg dat er geen nieuwe kleding binnen komt
  • Laat je niet verleiden tot impulsaankopen. Weersta de verleiding om dat leuke truitje te kopen, dat een frisse, hippe kleur heeft én afgeprijsd is, maar waarvan je na enig nadenken wel kunt bedenken dat het niet echt bij je past. 
  • Neem geen goedbedoelde afdankertjes aan, tenzij je de kleding zelf ook zou hebben aangeschaft als je ervoor zou moeten hebben betalen. 
Reduce: verminder de hoeveelheid kleding in je kast
  • Neem afscheid van kleding die je al langere tijd niet meer gedragen hebt, die kapot is of die je niet meer past. Wees realistisch bij het beoordelen van de items in je kledingkast.
  • Bekijk je kledingvoorraad goed en beslis welke kledingstukken ontbreken in je kast. Spreek met jezelf af dat je alléén die kledingstukken mag kopen. 
  • Als je toch iets nieuws aanschaft: stel van tevoren criteria op waaraan een kledingstuk moet voldoen. Wat mag het maximaal kosten? Welke materialen wil je wel en niet aan je lijf? Als je net als ik voor duurzaamheid gaat, kun je besluiten alleen nog tweedehands of duurzaam geproduceerde kleding te kopen. Zo verminder je de hoeveelheid kleding die je aanschaft, alleen al omdat je lang niet meer overal terecht kunt. 
  • Weet welke kleding je goed staat, zodat je voorkomt dat je miskopen doet. Als je het zelf niet goed weet, kan het boekje ‘Stijlgids voor ieder figuur’ van Trinny en Susannah je daarbij helpen; zij beschrijven 12 lichaamsvormen (met benamingen als de zandloper, cello en ijsje) met de bijbehorende do’s en don’ts op kledinggebied. Maar ook online zijn er allerlei testjes te vinden en je kunt natuurlijk ook een goede vriend of vriendin vragen.
  • Weet welke kleuren je goed staan. Meestal zijn dat de kleuren waar je het meest van hebt. Hoe leuk het ook is om eens een verfrissend ándere kleur te kopen, de ervaring leert dat je die op den duur toch niet meer draagt. Op internet zijn gratis kleurentests te vinden aan de hand waarvan je kunt bepalen welk type (lente, zomer, herfst of winter) je bent en welke kleuren daarbij passen. Je kunt natuurlijk ook de mening vragen van een paar vrienden of familieleden waarvan je inschat dat ze er oog voor hebben.
Reuse: gebruik wat al gebruikt is
  • Bekijk alle kleding in je kledingkast en ga na of je de t-shirts, broeken, blousjes, etc. die je al een tijd niet gebruikt, (weer) kunt gaan dragen. Zoek nieuwe combinaties. 
  • Ga na of je kunt meedoen met een kledingruilketting (een coronaproof vorm van kledingruil), of start er zelf een. Kijk hier voor meer informatie. 
Repair: herstel wat nog te herstellen is
  • Als je handig bent met een naaimachine en/of breinaalden, kun je zelf veel kledingstukken herstellen of vermaken. Maar ook als je niet zo handig bent, kun je zelf een aantal dingen doen:
  • Herstel sokken en truien zelf met de handleidingen op Jafix.com.
  • (Motten)gaatjes in wollen kledingstukken kun je zelf repareren met Woolfiller
  • Of je laat je kleding repareren; een nieuwe rits, verzolen, uitleggen en innemen: het is allemaal mogelijk en vaak heel betaalbaar. 
Recycle: gebruik je kleding om er iets nieuws van te maken of laat iemand anders het doen.

Op de website www.inzameldoelen.nl staan sociaal ondernemers die:

  • Oude overhemden en resttextiel verwerken tot boxershorts
  • Afgedankte wollen dekens omtoveren in warme winterjassen 
  • Nieuwe kleding maken van textielafval van denim, wol en katoen
  • Kleding die herinnert aan een dierbare gebeurtenis of persoon verwerken in een mooi kussen, plaid of hoes voor bijvoorbeeld een poef

Voor de diehard duurzaamheidfans:

Rot: laat je kleding vergaan tot compost. Zelfs deze R is een mogelijkheid bij kleding!
  • Er zijn tegenwoordig 100% composteerbare shirts, ondergoed en (jogging)broeken verkrijgbaar van Calida, te koop bij schaapskleren.com
  • Next best thing: kleding van natuurlijke en duurzame materialen zoals tencel, modal en hennep. 
Lekker aan de slag met de kleding-challenge:
Vier challenges waarvan je er eentje kiest, of als je de smaak te pakken hebt doe je ze allemaal:
  • Loop al je winterkleding na en bekijk wat er weg kan. Wat heb je dit seizoen niet gedragen? Grote kans dat je het volgend jaar weer niet draagt. 
  • Bekijk je kleding voor komend seizoen: behoud alles wat je graag weer draagt en neem afscheid van wat je niet meer past (letterlijk of figuurlijk). 
  • Ga na of er items missen in je lentegarderobe. Maak een lijstje van maximaal 3 stuks en beschrijf per item jouw perfecte kledingstuk: gewenste kleur, materiaal, model, maximale prijs, eventuele andere kledingstukken waar het bij moet passen, etc. Bepaal voor jezelf welke criteria het meest belangrijk zijn en zorg dat je je daaraan houdt als je gaat shoppen. Voor de creatievelingen met wat tijd extra: maak een mini-moodboard van jouw wannahaves om je te inspireren.
  • Als je kledingstukken hebt die kapot zijn en die je wil (laten) maken, plan dit in je agenda. Zoek zo nodig een kledingreparatiebedrijf en informeer wanneer je terecht kunt. Vaak blijven dingen lang liggen, domweg omdat je deze stap niet zet. 

Succes & veel plezier!

Regelmatig gratis informatie en tips ontvangen van Duurzaam opgeruimd leven?

Wil je hulp bij het opruimen en organiseren van je spullen, administratie of agenda?