Nationale Opruimweek – dag 3

Deze week is het Nationale Opruimweek, vandaag alweer dag drie. 

Om je te inspireren geef ik elke dag tips en informatie over hoe je met behulp van de vijf R’s uit de Zero Waste beweging je spullen, administratie en agenda op een duurzame manier kunt organiseren. En iedere dag is er een kleine challenge waarmee je direct aan de slag kunt, zodat je aan het einde van de week al een beetje meer orde en overzicht hebt gecreëerd.

Maandag was gewijd aan de eerste R, Refuse, en dinsdag aan de de R van Reduce.

Vandaag komt de R van Reuse aan bod.

Reuse: hergebruik
Reuse: hergebruik
Met andere woorden, gebruik wat al gebruikt is.
Spullen, geef ze een tweede leven:

Aangezien jij wil opruimen, ligt de focus hier op het hergebruiken van jouw spullen, bij voorkeur door iemand anders

  • Geef het weg aan iemand waarvan je weet dat hij of zij het graag wil hebben
  • Breng het weg naar een tweedehands winkel
  • Verkoop het, bijvoorbeeld via Marktplaats
  • Gebruik het zelf opnieuw: misschien vind je op zolder een oude ijs- of broodbakmachine die je vergeten bent en vind je het leuk om daar opnieuw mee aan de slag te gaan. (En doe het weg als dat niet het geval is!)
Administratie & papiermanagement:
  • Geef oude jaargangen van tijdschriften die je hebt bewaard weg. Misschien heb je een vriend(in) die er blij mee is, kun je ze schenken aan een kapper, basisschool of verpleegtehuis, of bied ze aan via Facebook of gratisaftehalen.nl
  • Gebruik eenzijdig bedrukt papier als kladpapier; zo hoef je niet steeds weer memoblokken aan te schaffen. 
  • Of schaf een Bambook of Correctbook aan: je wist je aantekeningen zodra je ze niet meer nodig hebt, of nadat je ze hebt opgeslagen en hergebruikt keer op keer dezelfde pagina’s.
Agenda / timemanagement:
  • Maak een standaard weekplanning waarin je al je vaste taken en activiteiten opneemt, en visueel maakt met behulp van tijdsblokken. Het bespaart tijd (je hoeft niet elke week te zoeken naar waar de boodschappen of de administratie er nog tussen passen) en maakt inzichtelijk hoeveel vrije tijd er over is om extra zaken in te plannen.
  • Start niet telkens een nieuwe hobby of project, maar verdiep je een tijd in een onderwerp en maak af waar je aan begint. Dat geeft meer voldoening, scheelt geld en resulteert in minder spullen en rommel.
  • Hergebruik ideeën en gewoonten die in het verleden voor je werkten. Je hebt vast wel eens iets een tijd lang gedaan wat je goed beviel (vroeg opstaan, ’s ochtends sporten, mediteren, stoppen met suiker eten), maar waar je weer mee opgehouden bent. Ga eens na welke gewoonte die je plezier, gezondheid of geld oplevert, je komende tijd zou kunnen hergebruiken. En denk niet te snel: ‘als ik er weer mee gestopt ben, werkte het dus niet’. Alle nieuwe gewoonten nemen tijd en inspanning om routines te worden. Het is normaal dat je meerdere pogingen nodig hebt om te slagen. Dus, geef het nog een kans!
Timemanagement
Doe mee met de Reuse-challenge:

Geef deze week 3 dingen die je zelf niet meer gebruikt een tweede leven. Geef ze weg aan een bekende of goed doel (alleen als die het graag willen hebben!), bied ze online gratis aan via gratisaftehalen.nl of Facebook of verkoop ze via Marktplaats. 
Maak het jezelf niet té makkelijk, maar leg de lat niet zo hoog dat je het toch maar niet doet.

Succes en veel plezier!

Regelmatig gratis informatie en tips ontvangen van Duurzaam opgeruimd leven?

Wil je hulp bij het opruimen en organiseren van je spullen, administratie of agenda?

Scroll naar boven