Nationale Opruimweek – Dag 2

Vandaag is het dag twee van de Nationale Opruimweek.
Kriebelt het bij jou ook om je huis een flinke opruimbeurt te geven? Of zie je er juist tegenop?

Om je te inspireren geef ik deze week elke dag tips en informatie over hoe je met behulp van de vijf R’s uit de Zero Waste beweging je spullen, administratie en agenda op een duurzame manier kunt organiseren. En iedere dag is er een kleine challenge waarmee je direct aan de slag kunt, zodat je aan het einde van de week al een beetje meer orde en overzicht hebt gecreëerd.

Reduce: verminder

Gisteren was de eerste R, Refuse, aan de beurt.
Vandaag de tweede: 

Reduce: verminder
Met andere woorden, neem afscheid van de spullen, papieren en taken die ‘te veel’ zijn en zorg dat je streng selecteert op wat er wel naar binnen mag.

Als je wil ontspullen en opruimen, is dit uiteraard de R met de meest directe impact. 

Spullen

Algemeen:

 • Doe spullen die je al langere tijd niet meer gebruikt of waarvan je te veel hebt weg
 • Winkel alleen doelgericht en bepaal van tevoren wat je gaat kopen, aan welke criteria het moet voldoen en wat het maximaal mag kosten. Schaf alleen spullen aan die helemaal naar je zin zijn.

Boeken:

 • Boeken die je gelezen hebt, die je niet nog een keer gaat lezen en waar je geen emotionele waarde aan hecht, kun je zonder pardon wegdoen. Als je veel boeken snel kwijt wil, is boekenbalie.nl een goede optie. Je scant je boeken en ziet meteen wat je ervoor krijgt. Vervolgens stuur je je boeken op en krijg je het bedrag op korte termijn op je rekening gestort. Je kunt je boeken natuurlijk ook zelf verkopen. Dan krijg je er waarschijnlijk wat meer geld voor, maar duurt het (veel) langer voor je ze kwijt bent. Wegbrengen naar een tweedehands winkel is uiteraard ook mogelijk, of ze stukje bij beetje wegbrengen naar een of meer minibiebs in jouw buurt.
 • Van de boeken die je nog niet gelezen hebt, kun je ook een deel wegdoen. Bijvoorbeeld die al langer dan een jaar in je kast staan, of degene die je niet meer aanspreken. Je bepaalt zelf de criteria en die kun je zo streng of soepel maken als je zelf wil of aankunt. 
 • Je kunt ook op een andere manier je boeken opruimen. Bepaal eerst hoeveel ruimte je maximaal aan je boeken wil spenderen en selecteer daarna net zo lang je favoriete boeken tot die ruimte voor 95% gevuld is. Zo hou je een klein beetje ruimte over voor een paar fantastische nieuwe boeken. 
Boeken

Kleding: nog even wachten tot vrijdag, dan krijg je volop tips én een challenge. 

Administratie & papiermanagement:
 • Gooi reclamefolders waarvan de datum verstreken is weg. Wil je informatie uit een folder bewaren? Schrijf het op een logische plek op (to-do lijst, boodschappenlijst, etc.) en gooi de folder weg.
 • Neem afscheid van paperassen die je niet meer nodig hebt. Grote kans dat je te veel bewaart, omdat je niet goed weet wat weg kan. Bewaar alleen wat bewijskracht heeft en wat je niet gemakkelijk ergens anders kan vinden. Hier vind je een lijstje met welke papieren je hoe lang moet bewaren. 
 • Heb je administratieve klussen die maar blijven liggen? Plan ze in je agenda en pak ze aan. Dat geeft rust en een tevreden gevoel als je ze kunt afstrepen. 
Timemanagement
Agenda / timemanagement:
 • Ga eens na welke taken jij op je bordje hebt die je zou kunnen afstoten. Dat je het al jaren doet, is geen reden om het te blijven doen. 
 • Doe minder van de dingen die je wel wil blijven doen, maar die (te) veel tijd kosten. Wissel het doen van de boodschappen bijvoorbeeld af met iemand anders uit je huishouden of breng de kinderen 1x per week naar sport en vraag of iemand anders het de andere keer doet. 
 • Neem alleen nieuwe klussen aan als je er
  • blij van wordt, of
  • je gezondheid een dienst mee bewijst, of
  • geld mee verdient of bespaart

Op deze manier beperk je je tot taken die jou goed doen en zorg je waarschijnlijk al voor een stuk meer ruimte en energie.

Begin vandaag met opruimen met de Reduce-challenge:

Kies een categorie spullen (boeken, sieraden, servies, you name it) en neem deze week van minstens 5 items uit deze categorie afscheid. Om ze duurzaam af te voeren, zorg je dat ze zo mogelijk door iemand anders worden hergebruikt, of worden gerecycled. Is duurzaam afvoeren op dit moment niet mogelijk (bijvoorbeeld door de corona-maatregelen), zorg dan dat dat op een later moment alsnog gebeurt. Zet de spullen in je schuur, of geef ze zo nodig af aan iemand anders als je bang bent dat je de spullen anders zelf weer in huis neemt.

Succes en veel plezier!

Regelmatig gratis informatie en tips ontvangen van Duurzaam opgeruimd leven?

Wil je hulp bij het opruimen en organiseren van je spullen, administratie of agenda?

Scroll naar boven