Begin deze maand gaf ik drie keer een workshop ‘Duurzaam ontspullen’. Meerdere keren kreeg ik de vraag ‘hoe ruim je spullen met emotionele waarde op?’ Veel mensen vinden het moeilijk om te beslissen over voorwerpen met fijne herinneringen aan mensen of gebeurtenissen uit hun verleden; ze willen de spullen het liefst houden, maar voelen ook dat ze ruimte willen maken. Daarom besteed ik daar in het blog van deze maand aandacht aan.
Spullen met emotionele waarde, hoe ga je daarmee om als je je huis aan het ontspullen bent? Bij deze categorie spullen heb ik verschillende suggesties en tips voor je op een rijtje gezet.
- Als het mogelijk is, begin eerst met een andere categorie spullen. De categorie spullen met emotionele waarde is de moeilijkste om over te beslissen. Als je eerst je ‘besluitspier’ traint met beslissen over andere categorieën, maak je het jezelf gemakkelijker. De methode van Marie Kondo eindigt niet voor niets met deze categorie.
- Weet dat het heel normaal is dat je moeite hebt om emotioneel geladen spullen weg te doen. Wij mensen hebben van nature een aversie tegen verlies en dat is precies wat getriggerd wordt wanneer je de spullen waar dierbare herinneringen aan gekoppeld zijn gaat opruimen.
- Bedenk dat de emoties en herinneringen in jou zitten en niet in je spullen. Spullen zijn gewoon spullen. Als je ze wegdoet, doe je dus niet de daaraan gekoppelde emoties weg. Die blijven en kun je je prima blijven herinneren als de spullen niet meer in jouw huis zijn.
- Als je aan de slag gaat: wees kritisch naar jezelf. Vraag je bij elk voorwerp af of je een goede reden hebt om het te bewaren. De belangrijkste twee goede redenen zijn dat je het voorwerp regelmatig gebruikt of dat je het voorwerp zo mooi vindt dat je het een prominente plek in je huis geeft. Vraag je in alle andere gevallen af hoe belangrijk het voor je is om het te bewaren en of je er genoeg ruimte voor hebt.
- Bewaar spullen alleen voor iemand anders als je zeker weet dat diegene het op prijs stelt. Je zult niet de enige zijn die spullen voor de kinderen eigenlijk meer voor zichzelf dan voor haar kroost bewaart.
- Wees ook weer niet te streng voor jezelf. Als je er de ruimte voor hebt, mag je natuurlijk best wat spullen bewaren waar je moeilijk over kunt beslissen. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je die spullen gezamenlijk in een doos op zolder of in de schuur bewaren en op een later tijdstip nog eens bekijken. Meestal is het dan duidelijker wat je ermee wil en is beslissen makkelijker.
- Besluit voor je gaat opruimen hoeveel je wil bewaren: kies bijvoorbeeld 1 doos per persoon (een kind, of overleden ouder bijvoorbeeld) of gelegenheid (je trouwdag of een speciale reis)
- Maak een foto van de emotionele spullen voor je ze wegdoet. Dat maakt het makkelijker om er afscheid van te nemen en de herinneringen die ermee verbonden zijn weer op te roepen.
- Je kunt voor het afscheid nemen van je spullen een klein ritueel uitvoeren, zodat je bewust stil staat bij de emotionele waarde die ze voor jou vertegenwoordigen en bij het loslaten ervan. Misschien wil je er een tekst bij uitspreken of een kaarsje bij branden. Doe wat bij jou past. Zo heb ik jaren geleden alle dagboeken die ik tot dan toe geschreven had en kaarten en brieven die ik ontvangen had ritueel verbrand in een vuurkorf in mijn tuin.
- Stop de spullen die je behoudt, samen in een doos waar je gemakkelijk bij kan. Zo kan je eenvoudig nog eens door je nostalgische herinneringen gaan en geeft je deze spullen de plek die ze verdienen.
- Kies eventueel enkele voorwerpen uit om een prominente plek in je huis te geven.
- Geef jezelf tijd om bij te komen. Bij het opruimen van spullen met emotionele waarde komen er heel wat emoties voorbij. Mooie en fijne herinneringen, maar ook gevoelens van verdriet en spijt kunnen opspelen. Stop dan ook op tijd met sorteren en ga pas weer verder als je weer tot rust gekomen bent.
Lukt het je ondanks deze tips niet om jouw spullen met emotionele waarde naar tevredenheid op te ruimen?
Ik kan je daarbij helpen! Neem contact met me op, dan bespreken we wat ik voor je kan betekenen.