Boeken organiseren doe je zo!

Bezint eer ge begint

Het is handig om vóór je vol enthousiasme aan de slag gaat met het organiseren van je boeken over een aantal zaken na te denken. Zo vergroot je de kans dat je opruimactie oplevert wat je ervan hoopt en verwacht. 

Bedenk wat je doel is

Wat wil je met je opruimactie bereiken? Wil je je hele boekenvoorraad rigoureus uitdunnen en de overgebleven boeken logisch ordenen en fraai presenteren? Of wil je alleen het boekenkastje in je werkkamer op orde krijgen zodat de boeken niet langer op je bureau, vensterbank en ladekast rondslingeren?

Bepaal je bewaarcriteria

Op basis waarvan beslis jij of je een boek wegdoet of houdt? Als je dat niet van tevoren bedenkt, is de kans groot dat je vaker twijfelt, meer tijd kwijt bent met beslissen en uiteindelijk (veel) meer boeken overhoudt. Dus spreekt vooraf duidelijk met je zelf af welke boeken blijven en welke gaan. Mogelijke bewaarcriteria zijn:

  • Je hebt het boek nog niet gelezen of gebruikt maar gaat dat zeker het komende half jaar doen
  • Je hebt het boek gelezen en het heeft emotionele waarde voor je
  • Je hebt het gekregen van een dierbare persoon
  • Je vond het boek uitzonderlijk mooi
  • Je hebt veel aan het boek gehad, het heeft veel voor je betekend
  • Je hebt het boek gelezen en je leest het komend jaar zeker nog een keer
  • Je hebt het boek gelezen en raadpleegt het regelmatig
  • Het is een werk- of studieboek dat je moet bewaren of nog nodig hebt
  • Je wordt blij van het boek (‘it sparks joy’, hét bewaarcriterium van opruimguru Marie Kondo)

NB: je bepaalt zelf jouw bewaarcriteria: er is geen goed of fout, het belangrijkste is dat jij achteraf blij bent me je opruim- en ordenactie!

Bepaal waar je je boeken wil bewaren

Wil je ze bijvoorbeeld allemaal bij elkaar in een grote boekenkast of bewaar je ze liever op de plek waar je ze leest of gebruikt?

  • Kookboeken in de keuken
  • Studieboeken in de werkkamer
  • Romans in de woonkamer

Bepaal hoeveel ruimte je boeken maximaal mogen innemen

Als je een bibliofiel bent en ruimte genoeg hebt, dan wil je misschien wel een hele kamer aan je boeken wijden. Lees je alleen maar af en toe en ben je klein behuisd, dan passen drie flinke planken wellicht beter bij jou.

Bepaal hoe je je boeken wil ordenen

  • Op alfabet van de auteur
  • Op categorie
  • Op kleur (ik vind het er prachtig uitzien, maar het lijkt me niet praktisch om een boek te vinden – tenzij je een kleine collectie hebt en een goed visueel geheugen)
Boeken geordend op kleur

En nu, aan de slag! Sorteren en herinrichten

Als je duidelijk hebt wat de bedoeling is, kun je aan de slag met het sorteren. Beslis boek voor boek wat je er mee gaat doen en maak drie stapels:

  1. houden en op deze plek weer neerzetten
  2. houden en op een andere plek neerzetten
  3. wegdoen

Houd je bij het sorteren aan wat je tevoren bedacht en besloten hebt. Als je bijvoorbeeld een maximale ruimte hebt gereserveerd, zul je moeten blijven schiften tot al je boeken op die plek passen. Met liefst een beetje ruimte over, zodat je er af en toe nog een mooi exemplaar bij kunt zetten.

Als je alle boeken gesorteerd hebt, kun je aan de slag met herinrichten. Wellicht moet je, als je de boeken wil bewaren op de plek waar je ze leest en je hebt dat tot nu toe nooit gedaan, eerst boekenplanken of een kastje aanschaffen. Doe dat pas als je weet welke boeken je op de desbetreffende plek wil opbergen; zo zorg je dat je het juiste formaat aanschaft! 

Afvoeren van de boeken die je wegdoet

Verkopen

Als je veel boeken wegdoet die nog wat geld waard zijn, wil je ze misschien verkopen in plaats van weggeven. Dit kun je zelf doen via www.boekwinkeltjes.nl, Marktplaats, Koningsmarkt of een garage sale, maar dan moet je de boeken nog enige tijd in huis of de schuur bewaren.

Een andere optie is Boekenbalie (boekenbalie.nl). Via een app kun je de boeken scannen, waarna je direct ziet hoeveel geld je ervoor ontvangt. Heb je genoeg boeken te verkopen, dan is versturen gratis. Boven een bepaald bedrag worden ze zelfs kosteloos bij je opgehaald. De vergoeding wordt meestal binnen 7 dagen op je rekening gestort. Je krijgt wellicht wat minder voor je boeken dan wanneer je ze zelf verkoopt, maar bent wel lekker snel van je boeken af. Zeker een aanrader als je van jezelf weet dat je het risico loopt dat je de boeken toch weer op je boekenplank zult zetten als je ze te lang in het zicht hebt staan.

Je wil er anderen een plezier mee doen

  • Geef exemplaren weg aan bekenden die er blij mee zijn (NB: doe dit alleen als je vrijwel zeker weet dat je de ander een plezier mee doet. Je wil een ander niet opzadelen met jouw moeite om afstand te doen van je spullen!)
  • Geef je boeken weg aan een goed doel of breng ze naar een kringloopwinkel

Voorkomen is beter dan genezen

Misschien wel het belangrijkste in het organizingproces: hoe zorg je dat je boekenvoorraad niet steeds weer aangroeit tot onoverzichtelijke proporties?

Minibieb
  • Bedenk eens hoeveel boeken je per jaar eigenlijk leest; stel aan de hand daarvan jezelf een limiet voor het aantal boeken dat je mag aanschaffen.
  • Koop niet meteen elk boek dat je wil lezen. Leen het eerst (bij de bibliotheek, van een bekende of via de app BKSY) en bepaal vervolgens of je het boek echt zelf wil hebben. 
  • Koop pas een nieuw boek als je het vorige gelezen hebt
  • Bepaal bij elk gelezen boek direct of je het wil houden of niet. Boeken die je niet wil houden, leg je meteen op de juiste plek:
    • In je fietstas zodat je het de eerstvolgende keer in de minibieb kunt zetten
    • In een doos in de berging of schuur, die je naar de kringloopwinkel brengt zodra hij vol is
    • Op een aparte plek voor de spullen die je nog aan andere mensen moet (terug)geven. Maak een aantekening in je agenda of stuur de betreffende persoon een berichtje dat je een boek voor haar of hem hebt.
  • Overweeg de aanschaf van een e-reader; het scheelt veel ruimte en bespaart kosten
  • Rijd regelmatig langs een minibieb; zet er een van je eigen boeken in en leen eventueel een ander (één per keer!).

Last but not least..

Het verzamelen van al die boeken is begonnen met je wens ze te lezen. In de praktijk blijkt dat veel mensen vinden dat ze daar veel te weinig aan toekomen. Dus hoe zorg je ervoor dat je de boeken die je hebt aangeschaft ook daadwerkelijk gaat lezen? Twee eenvoudige tips:

Plan regelmatig leestijd in je agenda
Misschien vind je het fijn eens per twee weken een dagdeel daarvoor te nemen, of werkt het voor jou prettiger om dagelijks een kwartier te reserveren. Als je nog niet goed weet wat voor jou werkt, probeer het een tijdje uit en stel bij tot het voor jou werkt. Blijf het in je agenda plannen zodat je leestijd niet na verloop van tijd weer ‘verdwijnt’!

Spreek af met een bekende om tegelijkertijd hetzelfde boek te lezen en het daarna met elkaar te bespreken

Succes & veel plezier met lezen!

Leestijd