Drie van mijn favoriete tips voor een georganiseerd leven

1. Hou je hoofd leeg. Zorg dat je altijd iets bij je hebt om notities te maken

Dan kun je alles wat je te binnen schiet en je niet wilt vergeten meteen opschrijven zodat je het niet hoeft te onthouden. Je kunt daarvoor je telefoon gebruiken, of een klein notitieblokje. Zelf kocht ik onlangs ‘side notes’ van Moyu: uitwisbare, stevige memoblaadjes van steenpapier, duurzaam en vanwege het kleine formaat (8×10 cm) makkelijk mee te nemen in je jaszak. 
Zorg er wel voor dat je je notities zo snel mogelijk op de juiste plek bewaart: je to-do lijst, boodschappenlijst, etc.

Side note
2. Gebruik een online boodschappenlijst

Sinds kort delen mijn vriend en ik een online boodschappenlijst; ik vind het een uitkomst! Het bespaart tijd, papier en ergernis – boodschappenlijstje op het aanrecht laten liggen is verleden tijd. Je zet elk product eenmalig in de app en vervolgens kun je het aanklikken zodra je het weer wilt kopen. Dat doe ik bijvoorbeeld zodra ik de laatste verpakking van een product openmaak. Als mijn vriend uit zijn werk langs de winkel fietst, ziet hij wat ik heb toegevoegd zodat hij het meteen kan meenemen. 
De producten zijn gerangschikt per categorie (in sommige apps zijn de categorieën al gedefinieerd, in andere kun je die zelf maken) en je kunt de boodschappen zelfs in de volgorde van je route door de winkel zetten. Je kunt ook lijsten maken voor verschillende winkels en je kunt je boodschappenlijst koppelen aan recepten die je regelmatig maakt; ingrediënten zijn dan eenvoudig toe te voegen.

Afbeelding: pictogrammen van Mijn boodschappenlijst

Er zijn aardig wat verschillende apps beschikbaar met verschillende functionaliteiten (zoek op ‘boodschappen app’ of ‘boodschappenlijst’). Het is even zoeken naar wat voor jou werkt. Zelf heb ik de boodschappenlijst gemaakt in Notion, een uitgebreide productiviteitstool die ik aan het ontdekken ben. Wat ik een superhandige optie vind, is dat ik aan het product een link kan toevoegen naar het product in een webshop waar ik regelmatig bestel. Ik kan het product ook aan meerdere winkels koppelen, zodat ik het product daar koop waar ik het eerste kom. Als ik het heb gekocht, vink ik het af en verdwijnt het product ook uit de boodschappenlijsten van de andere winkels. 

3. Ruim je bureau op als je klaar bent met werken 
Rommelig bureau

Om ’s ochtends een frisse en energieke start te maken is het wel zo fijn als je direct kunt beginnen. Als je bureaublad vol ligt met allerhande papieren, mapjes, etc. en je die eerst moet opruimen voor je kunt beginnen, ben je al een deel van je werkenergie kwijt. Zorg er dus voor dat je bij het afronden van je werkdag opruimt. Kies voor een leeg bureaublad of leg alvast klaar waarmee je de dag erna wilt beginnen. 

Opgeruimd bureau

Geniet van het resultaat!